Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Alusil is een samenvoeging van Aluminium en Silicium en bevindt zich op de cilinderwand.
Hieronder is de werking van de oliesmering uitgelegd.

Tijdens het gietproces van het aluminium onderblok heeft men ter plaatse van de cilinders silicium toegevoegd. Silicium heeft de eigenschap zeer hard en slijtvast te zijn.

Wanneer de hoger liggende silicium delen zijn versleten is de mogelijkheid om olie op te slaan in de 'kamertjes' tussen de hoger liggende silicium delen sterk vermindert. Hierdoor zal de slijtage versneld toenemen waarbij silicium- en aluminiumdeeltjes in de olie terechtkomen met slijtage van overige delen tot gevolg.
Het is mogelijk om de cilinder 'op te knappen' wanneer deze nog aan de maat is. daarbij kan met het uitvoeren van een nabewerking het aluminium weer tussen de silicium deeltjes worden weggeslepen waardoor de 'kamertjes' weer ontstaan.

Wanneer de cilinder niet meer aan de maat is kan deze worden opgeboord naar de eerstvolgende overmaat en met de Alusil hoon methode worden nabewerkt zodat weer een perfecte nieuwe cilinder ontstaat. Het silicium bevindt zich namelijk niet alleen aan de oppervlakte maar zit ook dieper in het metaal verwerkt.

In de jaren 80 heeft machinefabriek Sunnen hiervoor een proces ontwikkeld en een bijbehorende machine. In oude voorschriften staat deze machine nog wel eens genoemd als de enige machine die dit zou kunnen uitvoeren. Tegenwoordig zijn er veel meer machines die hiervoor geschikt of zelfs geschikter zijn, zo ook de onze.

Alusil honen heeft een aanzienlijk hogere moeilijkheidsgraad dan normaal honen en vereist meer nauwkeurigheid en meer geduld. Het honen gebeurt in 3 stappen. Nameten moet voorzichtig worden uitgevoerd omdat dit lichte beschadigingen kan geven.

Alusil honen kan dus niet worden toegevoegd op cilinders die van origine geen silicium bevatten.